tisdag 26 juli 2011

En helt galen helg

Ungefär en timme efter mitt senaste inlägg gick strömmen i vårt hus. Vi skulle precis gå och lägga oss och stod och borstade tänderna. Första tanken var att det var åskan som slagit ut strömmen, men sedan tittade jag ut och såg att det lyste i ett grannhus och att alla gatlyktor också lyste. Vi letade upp en ficklampa och gick ner i källaren för att kolla upp varför strömmen gått hos oss. Anders gick först och när han klev ner från nedersta trappsteget hörde jag ett ljudligt plask. -Det är vatten här, säger han. Mycket vatten! Därefter bröt paniken ut och vi plaskade oss genom källaren för att rädda Anders instrument och dator som stod i den nygjorda studion, som vi jobbat med under semestern. När vi fått bort elsladdar och annat från golvet fick vi igång elen igen. Tack och lov att vi installerade jordfelsbrytare när vi flyttade in! Det  var ca 5 cm vatten över hela källargolvet. Vi slet några timmar för att rädda möbler och annat och gick sedan och la oss ganska tunga till sinnet.

Det var inte roligt att vakna morgonen efter. Min första tanke var att det var en mardröm och att allt var som det skulle, men det räckte med en blick på Anders för att veta att så var inte fallet. När vi kom ner i källaren så hade rätt mycket vatten sjunkit undan via golvbrunnar, men eftersom källargolvet inte är helt jämt var det fortfarande stora pölar på vissa ställen. Vi fortsatte att röja nere i källaren för att bland annat få ut den nylagda mattan i studion och även försöka flytta Anders blytunga hamondorgel i trä. Vi försökte också få tag på vårt försäkringsbolag vilket visade sig vara omöjligt. De var totalt nedringda! När vi efter några timmars slit pratade med en av våra grannar visade det sig att det var jättemånga i grannskapet som var drabbade och det som hänt var att dagvattenbrunnarna inte orkat ta hand om allt regnvatten som kom i samband med skyfallet och istället för att rinna undan så trycktes allt smutsigt vatten in folks källare via golvbrunnarna. Grannen berättade också att Norrköpings kommun slarvat med att spola dagvattenledningarna, vilket kanske hade kunnat förhindra detta.

I vilket fall som helst så har vi klarat oss förhållandevis bra. Det har inte blivit några större skador på huset, förutom en del flagande färg på golvet och Anders dator verkar inte fungera riktigt som den ska. På sätt och vis var det också skönt att få reda på orsaken och att det inte berodde på något fel på vårat hus. Resten av helgen spenderades med att tvätta mattor och skura bort all smuts som det äckliga vattnet lämnat efter sig.

Hela helgen har vi också haft tragedin i Norge liggande som en tung dimma över oss. Det är ofattbart och fruktansvärt det som hänt i vårt grannland.

Som en riktigt bra avslutning på en annars ganska tråkig och jobbig helg så åkte vi till Västervik och såg The Ark live för sista gången. Härligt att se dem igen, men lite tungt att veta att det var sista gången... Jag har nog i och för sig inte riktigt tagit in att det är så. Antar att jag kommer inse det nästa sommar när vi inte planerar in någon The Ark-konsert.

Inga kommentarer: